donderdag 13 november 2008

Een beetje geografie...

Om alle info die hier op je afkomt wat te kunnen kaderen, is het niet slecht om ook wat algemene informatie te kennen over het wondermooie Brazilië. Tijd dus om ons weer eventjes in de aardrijkskundeles te wanen.

Brazilië is met een oppervlakte van 8,5 miljoen km² het vijfde grootste land ter wereld (na Rusland, Canada, China en de VS) en beslaat daarmee meer dan de helft van Zuid-Amerika! Als je bedenkt dat België 30.500 km² groot is, dan is Brazilië dus 279x zo groot.
Niet minder dan 190 miljoen mensen
wonen in Brazilië (in België zo'n 10,7 miljoen). Daardoor komt Brazilië ook qua inwonersaantal op de vijfde plaats in de wereld, na China, India, de VS en Indonesië.

Als je de oppervlakte van Brazilië deelt door het aantal inwoners, kom je aan een lage bevolkingsdichtheid. Maar de bevolking is zeer ongelijk over het land verdeeld: de overgrote meerderheid van de Brazilianen woont in het zuid- en noordoosten, vooral in de stedelijke gebieden aan de kust. Brazilië heeft een kustlijn van 7491 km! "De afgelopen halve eeuw veranderde Brazilië van een overwegend agrarische in een industriële- en dienstensamenleving. In 1960 woonde nog niet de helft van de bevolking in de stad. Inmiddels is dat ruim driekwart." (Bayer) Die plattelandsvlucht (op zoek naar een beter leven) resulteerde in het ontstaan van tientallen miljoenensteden in Brazilië (denk maar aan São Paulo, Rio de Janeiro en Salvador da Bahia).

Brazilië heeft de meest diverse fauna en flora van de hele wereld. Het land bevat zes grote ecosystemen: het Amazonebekken, de vochtige savannen van de Cerrado, de halfwoestijn Caatinga, de Pantanal met zijn uitbundige fauna, een brede strook Atlantisch regenwoud en de Pampa. Dankzij het rijke (maar ook bedreigde) Amazoneregenwoud vind je wel honderden Braziliaanse bijdragen in het Guiness Book of Records. 30% van alle bekende dier- en plantensoorten leeft in deze immense biotoop. Je vindt er meer dan 2000 verschillende vissoorten en het grootste aantal verschillende vogel-, bomen- en plantensoorten ter wereld.

Als federale republiek omvat Brazilië 26 deelstaten en een federaal district. Brasília is sinds 1960 de hoofdstad van het land, daarvoor (sinds 1822) was dat Rio de Janeiro. De federale regering zetelt in Brasília Distrito Federal (DF), waar de president en het Congreso Nacional (bestaande uit een Huis van Afgevaardigden en een Senaat) dankzij rechtstreekse verkiezingen terechtkomen.
In de 26 deelstaten (waaronder deelstaat Rio de Janeiro) staan gouverneurs aan het hoofd en zetelt de volksvertegenwoordiging in de Assembleia. Het laagste bestuurlijke niveau zijn de municipios, met een gekozen burgemeester (prefeito) en gemeenteraad (Câmara de Vereadores).

Deelstaat Rio de Janeiro bevindt zich aan de zuidoostkust van Brazilië en heeft een oppervlakte van bijna 44.000 km². De inwoners van deze deelstaat worden Fluminenses genoemd en de seizoenen zijn er omgekeerd dan bij ons (als je eigenlijk al van echte seizoenen kan spreken). Van januari tot april kan je er dus rekenen op een mooie 30°C, van juni tot september zitten we (ocharme) met "wintertemperaturen" rond de 25°C.

Helemaal in het zuiden van de deelstaat Rio de Janeiro vind je dan ten slotte de stad Rio de Janeiro, waar ik naartoe ga. De stad is zo'n 1250 km² groot (ter vergelijking: ongeveer 2/5 van de oppervlakte van West-Vlaanderen) en er wonen - hou je vast - ruim 6 miljoen Cariocas (zo worden de inwoners van stad Rio genoemd), inclusief voorsteden ongeveer 13 miljoen. (Wist je trouwens dat Vlaanderen met zijn 6 miljoen inwoners op 13.500 km² al één van de meest dichtbevolkte gebieden van Europa is?) Toen ik het de vorige keer over de burgemeestersverkiezingen van stad Rio had, moet je dus weten dat die niet vergelijkbaar zijn met de onze (lees: veel belangrijker, alsof wij een burgemeester voor heel Vlaanderen zouden kiezen). Probeer je dus maar eens voor te stellen in wat voor mierennest ik terecht zal komen... De stad barst dan ook bijna uit haar voegen en dat heeft natuurlijk heel wat sociale gevolgen, waarover je de komende maanden gegarandeerd nog zal horen/lezen.

(Afbeelding 1: Brazilië met Rio aan het ballonnetje; Afbeelding 2: Deelstaat Rio; Afbeelding 3: Stad Rio (ik zal in Santa Teresa verblijven))
(Cijfers uit 2007. Belangrijkste bronnen:
1. TAUBALD (H.), (Wereldreisgids) Brazilië. 1e druk, Den Haag, ANWB bv, 2008, 440 p.
2. BAYER (M.), (Landenreeks 11.11.11) Brazilië. 1e druk, Amsterdam, KIT Publishers, 2006, 129 p.
3. Wikipedia: Brazilië, Deelstaat Rio de Janeiro, Stad Rio de Janeiro)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten