Deze week organiseerde AMAR gedurende twee dagen een seminarie rond sociale pedagogie in de realiteit van kinderen en adolescenten in een risico- en straatsituatie. Aangezien de projecten die dagen gesloten waren zodat alle medewerkers het seminarie zouden volgen, kreeg ook ik twee dagen bijscholing.
Een Braziliaans seminarie gaat er net iets anders aan toe als één van bij ons. Ze beginnen met het Braziliaanse volkslied. Iedereen staat op en zingt het (lange) lied van begin tot einde uit het hoofd mee. Er wordt gebeden en gezongen en dan komen de ernstige sprekers. Één voor één vakspecialisten van formaat. Hun belangrijke speeches en presentaties worden steeds afgewisseld met een liedje waarbij iedereen uit volle borst mee mag zingen.
Het seminarie had een ongelofelijk interessante thematiek en verbaasde mij positief. Brazilianen zijn erom gekend dat ze niet al te kritisch uit de hoek komen. Ze zouden zich behoorlijk passief neerleggen bij hun vaak trieste realiteit en die met flauwe grapjes weglachen. Maar op dit seminarie werden niet alleen grapjes gemaakt, het cliché over Brazilianen werd ontkracht. Ik bevond me temidden de kritische burgers, een zaal vol mensen die deel uitmaken van de 'sociedade civil', de burgermaatschappij. Zij werken bij ngo's, vzw's ... en zijn niet bang om eens hard te schreeuwen en met hun vuisten op tafel te bonken. Zij zien het onrecht, bespreken het onder elkaar, zoeken telkens nieuwe methoden om ertegen in actie te gaan en wisselen hun kennis uit.
Om meer te bereiken en het niet alleen binnen de eigen kringen te houden, waren ook belangrijke overheidsfunctionarissen aanwezig, mensen van de beruchte jeugdinstellingen van DEGASE, vertegenwoordigers van Petrobras (de Braziliaanse oliemaatschappij en belangrijkste en onmisbare financierder van de AMAR-projecten).
Een van de hoogtepunten van het seminarie was toen de blanke, charismatische en duidelijk welgestelde veertiger, universiteitsprofessor Prof. Robson Leite, luidop zijn mening verkondigde over het Braziliaanse onderwijssysteem. Volgens hem is het grootste probleem binnen de Braziliaanse maatschappij dat zowel de overheid, de politie als de media de Braziliaanse armoede criminaliseren. Overal wordt de mensen wijsgemaakt dat arm gelijk is aan slecht. 'Alle armen zijn marginalen en criminelen.' En met die visie worden Brazilianen constant geconfronteerd.
Daar kon ik de man alvast gelijk in geven. In het journaal zie je favelabewoners op een schaamtelijke manier gefilmd worden wanneer ze diefstal gepleegd hebben, maar een rijke die een grandioos fraudeschandaal ontwikkelde en wel een miljoen keer meer opbrengst heeft, gaat vrijuit. Politieagenten, zelfs al zijn ze zelf vaak arm, leren kordaat optreden tegen hun 'zwarte broeders' omdat 'die armer zijn en dus sneller zouden stelen'. Om een voorbeeld te geven van de overheidsaanpak: de sinds januari 2009 nieuwe burgemeester van Rio de Janeiro Eduardo Pães zorgt er met zijn nieuwe "choque de ordem"-beleid voor dat er meer politie op straat is en minder zwervers. Er is een hele lage tolerantiegraad ten opzichte van zwervers en die moeten zoveel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen, want 'zwervers en armen betekenen problemen'. Één van de directieleden van AMAR merkte tijdens het seminarie terecht op dat de overheid beter eens aan een "choque humano" zou denken, een 'menselijke shock' in plaats van een 'ordeshock', waarbij ze eindelijk eens de armoede op een positieve manier aanpakken in plaats van te criminaliseren en marginaliseren.De grootste kritiek van professor Leite was dat het ergste van allemaal is dat deze visie van de overheid, media en politie ook in het onderwijs wordt opgedragen. Als kinderen zelfs op school leren dat arm slecht is, hoe kunnen de zaken dan ooit veranderen? Als kinderen al van jongs af met dat idee rondlopen, waar moet de noodzakelijke kritische jeugd dan vandaan komen die het voortbestaan van een kritische burgermaatschappij garandeert? De man kreeg een luid applaus en werd toegejuicht.
Het seminarie was echter niet alleen kritiek uiten, maar ook een constructieve informatieuitwisseling. Bovendien werd tijdens de laatste middag met iedereen samen naar constructieve voorstellen gezocht. Die voorstellen werden meteen in een bestand geplaatst, bedoeld om te verspreiden naar zoveel mogelijk organisaties en overheidsinstanties.Op zijn AMAR's werd het seminarie uiteraard gestart en beëindigd met dansjes van de kinderen. De straatkinderen van Casa Nova in São Cristóvão mochten het startspektakel voor hun rekening nemen. Het vredesdansje bezorgde heel wat toeschouwers tranen in de ogen. De straatkinderen kregen een staande ovatie van een zaal vol intelligente volwassen, terwijl ze op een prachtig podium in de spotlights stonden. Hun tweede dansje bracht dan weer leven in de brouwerij en liet iedereen spontaan meeklappen in de handen.De favelakinderen van Casa Dom Helder in Grajaú mochten de slotshow doen. Met drie levendige dansjes kregen ze het hele publiek van hun luie stoel. Bijna iedereen stond samba te dansen op het einde. Dat zie je ook niet vaak op Belgische seminaries. Vervolgens gaf iedereen elkaar de hand, werd het Onze Vader gebeden en mochten we aan een enorm koekjes- en cakejesbuffet aanschuiven. Dat waren nog eens interessante dagen!Eu só quero é ser feliz (ik wil enkel maar gelukkig zijn) is een nummer van enkele jaren geleden met een fantastische tekst, onder andere over het verkeerde beeld dat de toerist heeft van Rio de Janeiro en de trieste realiteit die verdoezeld wordt. De zanger zingt ook dat er van diversiteit geen sprake is, "ze (de politie) komen ons alleen maar vernederen in onze wijken", "onschuldigen verliezen vandaag hun recht op leven" en "ik wil weten dat de arme ook een plaats heeft". Dit filmpje bevat heel wat beelden uit de fantastische serie "Cidade dos Homens", een aanrader!